Sleutels tot verandering

Vol overgave begon ik een traject met mijn allerliefste klant. Met mijn begeleiding lukte het haar om haar huis volledig op te ruimen en klaar te maken voor de verhuizing naar een kleiner huis. Dit was niet het meest ingewikkelde deel van het traject. Het ingewikkelde lag meer in de emotionele stappen die zij bij machte was te zetten. Of eigenlijk, niét bij machte was te zetten.

 

Sleutels

In een veranderproces zitten een aantal sleutels. Zonder die sleutels is het niet mogelijk te ontwikkelen en te groeien. Een ervan is bereidheid. Zonder bereidheid van mijn klant kan ik met al mijn expertise begeleiding bieden maar dat zal absoluut geen zoden aan de dijk zetten.

Vertrouwen en loslaten zijn andere onmisbare sleutels. Aan beide kunnen we bouwen. Echter aan loslaten gaat een stap vooraf, namelijk ACCEPTATIE. Accepteren van omstandigheden waarvoor je als mens niet hebt gekozen, zeker waar het gaat om het verlies van dierbaren, is een absolute voorwaarde om te kunnen en te dúrven loslaten. 

 

Bereidheid

Nu kom ik weer terug bij die bereidheid. Aan mijn klant heb ik gedurende het traject meerder suggesties gedaan om haar te helpen om haar omstandigheden te accepteren. Om haar te helpen haar verdriet te verwerken. Om haar te laten zien dat zij zichzelf tekort doet en tegenhoudt om haar leven ten volle te leven. 

En toch, haar bereidheid hiertoe is er niet. Haar wens wél, maar bereidheid niet. 

 

Soms is mijn hulp niet genoeg

Hoe helder mijn beeld ook is op het patroon van mijn klant, hoe groot mijn wens ook is op haar beweging, zonder bereidheid van mijn klant kan ik niets.

Misschien is het (nog) geen tijd voor haar om te accepteren. Misschien is haar pijn (nog) te groot. Misschien heeft zij iemand anders nodig om tot inzicht te komen. Misschien...

 

Hoe iemand zich ontwikkelt is geheel niet aan mij. Ik kan enkel handvatten bieden voor groei. En soms is mijn hulp niet genoeg. 

 

Is dat erg? 

Nee.

Vind ik dat erg?

Nee. Maar...

Met mijn missie om mensen te faciliteren in beweging te komen zodat ze hun potentieel kunnen bereiken is het moeilijk om te merken dat ik geen ingang kan vinden. Maar evengoed, het is niet aan mij om iemands doelen te formuleren... Het is niet aan mij om te bepalen wanneer iemands ontwikkeling verloopt zoals het moet... Het is niet aan mij om een anders keuzes te maken... Het is niet mijn proces...

 

Loslaten

Het is wél aan mij om bereid te zijn mijn klant haar eigen pad te laten lopen.

Het is ook aan mij om te accepteren dat zij al haar keuzes maakt op haar eigen tijd. En om bereid te zijn mijn klant volledig vrij te laten in hoe zij haar leven leidt. Het is aan mij om mijn klant los te laten. 

 

Prachtig om te zien hoe zowel mijn klant als ikzelf een proces doorlopen. Wat er voor haar nodig is om tot verandering te komen, geldt natuurlijk ook voor mij. Daarin zijn de sleutels bereidheid, vertrouwen en loslaten onmisbaar.


Anne Lodewijkx   Professional organiser

06-285 155 47 |  info@novaholos.nl  |  www.novaholos.nl


Reactie schrijven

Commentaren: 0