Van reactief naar intuïtief

Het is tijd eens wat meer in te zoomen op de last die je dagelijks ervaart van je eigen gedachten en van de omstandigheden waar je je in begeeft. Met name om deze in relatie te brengen met de manier waarop je jezelf en de wereld om je heen ervaart.

 

Zoals we allen zijn opgevoed, zijn we getraind in het reageren op onze buitenwereld. Dat heeft een nut, uiteraard, dat moge duidelijk zijn. Alleen, als je merkt dat je door dat steeds reageren onder druk komt te staan, energielekken hebt, jezelf als het ware een beetje kwijt raakt en daar wellicht zelfs fysieke klachten door ervaart, dan is het tijd om je blik te veranderen.

 

De andere kant van ‘reactief’ is voor mij niet per se ‘actief’, maar meer ‘intuïtief’. Als je stopt met de buitenkant, ga je aan de slag met de binnenkant. Word maar eens stil, train jezelf in het observeren van de wereld om je heen en van de gedachten in je hoofd. Dan komt er een innerlijke stem omhoog waar jij naar kunt luisteren. En die intuïtieve stem, jouw intuïtie, kan je raadplegen omtrent de keuzes die jij wilt maken in de wereld. Vanuit jouw intuïtie neem je dan actie. En ik beloof je, dan zien je acties er volledig anders uit dan wanneer ze enkel reactief zijn op je omgeving!

Je neemt dan een stuk kracht van jezelf terug die anders wegvloeit. Je zet je ego-stem opzij, tunet in op je intuïtie waar je ook vragen aan kunt stellen en antwoord van krijgt. Dit hoef je uiteraard niet per se als een stem te ervaren, intuïtie uit zich in vele vormen. Ga maar ontdekken wat die vorm voor jou kan zijn.

Dat vraag uiteraard om oefening. Het is helemaal afhankelijk van waar jij blij van wordt, op welke manier je hiermee aan de slag gaat. Meditatie, yoga, boeken lezen hierover, een coach opzoeken, energiewerk, de natuur in… allemaal gelegenheden om te oefenen. 

 

Hoe meer je gehoor geeft aan de stem van je intuïtie, hoe makkelijker jij die leert te verstaan en interpreteren. Daarvoor zul je ook het bewustzijn op je ego-stem moeten vergroten. Want als je nog moeite hebt met het onderscheid, dan is dat natuurlijk knap lastig. Intuïtie is echt een geheel andere stem, een andere stroom, die je kunt voelen, ervaren, horen. En daarvoor moet je de buitenwereld in al zijn vormen even helemaal met rust laten en je naar binnen richten. Van daaruit, vanuit de afstemming op jouw eigen energie, jouw innerlijk weten, kunnen dan antwoorden en acties ontstaan.

 

Met deze ontwikkeling ben ik nu zelf al een tijd aan de slag en voor mij persoonlijk is dat een pad waar ik heel erg van geniet. Moeilijk soms, eerlijk toegegeven. Maar ik ben er niet meer in te stuiten. Voor mij werkt het namelijk niet meer, reactief in het leven staan. Ik loop er helemaal op leeg.

Het leven is echt niet bedoeld om te ploeteren, je uitgeblust te voelen, je naar te voelen, jezelf voorbij te lopen en ga zo maar door. Het leven is bedoeld om te leven. Om te groeien en te genieten. Om in je kracht te gaan staan. Met het maken van de shift van reageren naar varen op het kompas van je intuïtie geef je jezelf een enorm cadeau, namelijk het waarmaken van die bedoeling. En dat gun ik je van harte.

 

Nova Holos is er voor een stuk procesbegeleiding in de shift van reactief naar intuïtief. Als jij er klaar voor bent, zoek me dan op. Stappen zetten in je eigen groei is beslist de moeite waard.

 

 

OPGERUIMD LEVEN 

 

 Anne Lodewijkx |  06-285 155 47 |  info@novaholos.nl  |  www.novaholos.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0