Even geen smartphone? AFKICKEN!

 

Tijdelijk geen beschikking over laptop of smartphone?
AFKICKEN! Het liegt er niet om, we zijn VERSLAAFD...

Vorige week vergat ik het oplaadsnoer van mijn laptop op een trainingslocatie. Het duurde een dag of 3 voordat ik 'm terug had. Ondertussen was mijn laptop leeg. Wat een gedoe. Interessant dat het gevoel van ernstig onthand zijn wat ik had, heel erg lijkt op het hebben van een kapotte of verloren telefoon! Het is gewoon een beetje AFKICKEN...!

In het FD van afgelopen zaterdag werd hierover geschreven door Klaas Broekhuizen, en dan specifiek over het inzetten van de technieken die gebruikt zijn om mensen verslaafd te maken aan hun spartphone, om weer van die verslaving af te komen.
Best schokkend wat de patronen in ons lichaam en lijf zijn geworden in relatie tot het gebruik van de smartphone. Zodanig dat ik het nodig vind een stukje inhoud van het artikel van Klaas te delen.

- Door alles wat de smartphone ons biedt, denken we te kunnen multitasken... NOT! Dat geswitch kost ons tijd, concentratie, een verhoogde hartslag en de productie van stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt voor angsten, depressies, minderwaardigheidsgevoelens en op lange termijn voor chronische stress.
- Al die impulsen zijn verslavend, maken ons dommer en minder productief, zijn slecht voor ons geheugen en onze creativiteit. Ze hebben een negatieve invloed op je relatie(s) en zouden zomaar schadelijk voor je hersenen kunnen zijn. Ze zorgen ook nog voor een afname van empathische vermogens!
- Ons gedrag verandert. We blijven delen. De functies op de smartphone blijven vragen en willen alles van je weten. Langzaam veranderen we....

Als je afkickt, moet je feitelijk de draadjes in je brein opnieuw met elkaar verbinden, zodat jij weer de baas bent over keuzes, je waarden en je plannen voor de korte en lange termijn.

HEFTIG, niet? Hoe zit het met jouw smartphone gebruik? Zou jij 'm een uur kunnen laten liggen? Wat herken jij van bovenstaande?

Hier staan al heel lang alle notificaties en geluiden uit en zijn alle apps die niet per se nodig zijn (want: laptop is er ook nog) verwijderd. En ben ik gewoon ook niet meer altijd bereikbaar voor alles en iedereen. Het gaat per slot van rekening nog altijd primair om de verbinding die ik heb met jezelf. Als die goed is, verbind ik me pas met anderen en apparaten. O zo.

OPGERUIMD LEVEN 

 

 Anne Lodewijkx 06-285 155 47 | info@novaholos.nl | www.novaholos.nl


Reactie schrijven

Commentaren: 0