Doen versus Zijn

Mijn schoonvader was op bezoek dit weekend. Hij is een uiterst nuchtere Twentenaar die vol in het leven staat. En die ik lief heb, laat ik dat voorop stellen.

 

“Wat jij post op facebook komt op mij nogal zweverig over. Is dat ook zo?”, vroeg hij mij?

Deze vraag volgde op zijn betoog dat ‘wij’, waarmee hij de huidige generaties bedoelt, en niet de zijne, tegenwoordig veel te druk zijn, zo ontevreden zijn, teveel willen en teveel dingen willen bereiken.

 

Daar heeft hij zeker een punt… het raakte me, hoewel ik mijzelf niet echt herkende in zijn betoog. Mijn actie radius is door de weeks niet verder dan de AH, ik houd er geen drukke carrière op na en hoef zo nodig niet 3x per jaar op vakantie. Maar hoe hoog is tegenwoordig het ziekteverzuim tgv overbelasting? Hoe zichtbaar is, met alle social media die er zijn, dat mensen ‘en masse’ streven naar beter en meer en gelukkiger? Daar zijn hele markten voor ontstaan…! Waar heel veel geld in om gaat, ook nog.

 

Toch ben ik ervan overtuigd dat ‘vroeger’ de energie die overheerste, die van ‘doen’ was. Waar de energie van ‘nu’ gaat over ‘zingeving en zijn’. In dat ‘zijn’ komen mensen zichzelf tegen. Omdat wat de maatschappij van hen vraagt, totaal niet toelaat om er te ZIJN zoals zij dat vanuit onze diepste kern zouden willen! Dit laatste geldt zeker voor mij… en voor vele vele anderen.

 

Een voorbeeld. “Onze kinderen waren ook wel eens ’s nachts wakker maar wij gingen overdag niet liggen op de bank hoor! Daar hadden wij het te druk voor”. Nou, als oudere jonge moeder kan ik je zeggen dat na (met kleine tussenpozen) ten minste 6 jaar gebroken nachten met vaak niet langer dan 3 aaneengesloten slaapuren, ik behoorlijk vaak overdag ging liggen op de bank, omdat ik gewoon te moe was om de noodzakelijke dingen te doen. Omdat ik niet vol op de automatische piloot mijn leven wil leiden. Mijn diepe wens is om mijn leven te leiden in afstemming met wie ik ben, met wie ik wil zijn. En ik wil niet die afgepeigerde mama zijn maar iemand die bewust invulling geeft aan mijn bestaan, met het verlangen iets moois te kunnen betekenen voor anderen. Anderen die hiermee resoneren.

 

Dat is geen eenvoudige weg of simpele levensvisie. Daarin zit ook geen focus op het leven leiden zodat het voor de buitenwereld herkenbaar is en klopt. De focus zit op het gebruiken van alles wat zich aandient in mijn leven, om in bewustzijn te groeien. Omdat ik daar van binnen heel erg blij van word.

Ik begrijp heel goed dat dit als zweverig gezien kan worden. En dat is prima.

 

Voor mij is het zo helder en praktisch als maar zijn kan. En ik houd ervan om hier steeds meer handen en voeten aan te geven en hiervoor te gaan staan. Omdat ik van die focus op groei en ontwikkeling heel erg BLIJ word.

 

#groei #bewustzijn #verwachtingenloslaten #nietoordelen #novaholos #focus #persoonlijkeontwikkeling #vreugde #ZIJN

LICHTER LEVEN 

 

 Anne Lodewijkx 06-285 155 47 | info@novaholos.nl | www.novaholos.nl


Reactie schrijven

Commentaren: 0