Zelf-sabotage kan vóór jou werken

Zelf-sabotage is een ernstig onderschat mechanisme. Het heeft ook de neiging om toe te nemen naarmate we onszelf ontwikkelen op het gebied van intuïtie, bewustwording en het formuleren van en vormgeven aan onze verlangens. Het ego is niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Bij herkenning kan het vóór je laten werken, door jezelf erin te trainen weer terug te komen naar het NU en je - opnieuw - te verbinden met je verlangen.

 

Bij zelf-sabotage verschuift je aandacht uit het NU naar een (IK-)verhaal, met als onmiddellijk resultaat dat je je slechter gaat voelen en slechter gaat functioneren. Daarom is herkenning ervan wel zo handig.

 

Een voorbeeld: je weet van jezelf dat je graag focust en bezig bent met anderen, om er zo goed mogelijk voor hen te zijn. Jij ziet namelijk dat zij bijzonder zijn en veel mooier dan zijzelf inzien. Dat wil je aan hen laten weten ook! Je besteed jouw tijd en energie om dit te spiegelen aan anderen.

Wacht eens… Je herkent ineens iets: er ontstaat in jou een verlangen om je óók zo goed te voelen als dat je dit die anderen wenst. Om ook contact te maken met dat mooie mens dat jij bent. Je wilt van jezelf houden om het fijn te hebben met jezelf.

Er is hier een focusverschuiving nodig van de ander naar jezelf. Dan gebeurt het volgende: Je komt erachter dat je het lastig vindt om van jezelf te houden, want  < en dan komt er een reeks overtuigingen en patronen de bocht om vliegen >. Vóór je het door hebt ben je een verhaal ingedoken en worden daardoor je verlangen overschreeuwd. Je bent druk met zelfveroordeling en hoppa, daarmee wordt bevestigd dat je niet van jezelf houdt.

 

Dát is zelf-sabotage. Dát is het ego dat ervoor zorgt dat jij je verlangens maar gauw vergeet, zodat je je energie weer kunt verspillen aan het bezig gaan met anderen.

Maar wacht even! Vergeet niet, je kunt alleen het mooie en goede in een ander herkennen als dit resoneert met wat jij bént! Jij kunt geen liefde in een ander zien als jij die in jezelf niet bent. Per definitie is het zo dat wat jij aanschouwt in anderen, ergens weerklinkt in jezelf. Daarom is het zo de moeite waard om die zelf-sabotage te erkennen, te gaan herkennen en weer IN HET NU (dus UIT het verhaal) met jezelf en jouw verlangens contact te maken.

 

Een kleine oefening voor houvast: zodra je bemerkt (let op: hier is aandacht voor nodig) dat je in een verhaal gedoken bent, haal je jezelf weer naar het NU. Stamp met je voeten op de grond of klop meerdere malen met je handen op je bovenbenen en/of concentreer je op je lichaamssignalen. Alleen in het NU kan je je leven beïnvloeden. Niet in verhalen, verleden of toekomst. En als je er weer bent, kijk eens wat jouw ego precies poogde te saboteren. Zodra je het weet, maak weer contact met jouw verlangen en neem je weer voor (al doe je dit 1000 keer) om voor jezelf dit verlangen te verwezenlijken. Want dat is niet voor niets in jou opgekomen.

 

In bovengenoemd voorbeeld heeft het bezig zijn met anderen dan toch het mooiste voor jezelf opgeleverd: herkenning van de spiegel die een ander áltijd is voor jou.


LICHTER LEVEN 

 

 Anne Lodewijkx 06-285 155 47 | info@novaholos.nl | www.novaholos.nl


Reactie schrijven

Commentaren: 0